Шествието в памет на генерал Христо Луков, известно като Луковмарш, е

...
Шествието в памет на генерал Христо Луков, известно като Луковмарш, е
Коментари Харесай

"Луковмарш" се очаква да се проведе днес в София

Шествието в памет на военачалник Христо Луков, известно като " Луковмарш ", е планувано да се организира през днешния ден в София. През предходната година то не се състоя след възбрана на Столична община, подбудена от решение на Върховния административен съд. Тогава се състоя само бдение пред дома, където е живял и погубен Луков на 13 февруари 1943 година

Организаторите от Българския народен съюз обявиха, че решението на Столична община е обжалвано пред съда и възбраната е паднала. Те са оповестили мото: " Ние не капитулираме ", а също по този начин изясняват, че са декларирали от дълго време желанието си за осъществяване на факелно шествие през днешния ден. То не е в съгласие с общината, само че няма законова спънка да се състои, защото режимът за сходни събития не е позволителен, а само осведомителен.

" Луковмарш " се организира от 2004 година насам, като в последните му издания вземат участие над 2000 души, в това число и крайни националисти от други европейски страни. То потегля нормално от НДК и продължава до дома на ген. Луков. Шествието обаче е остро осъждано от посолствата на непознати страни у нас, антиправителствени и еврейски организации. С позиции против " Луковмарш " са излизали ГЕРБ, " Демократична България " и Българска социалистическа партия.

Очаква се в отговор да се организира и ежегодното антифашистко шествие " Без нацисти по улиците ни! ", също в центъра на столицата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР